Lespraktijk

Ik geef les in mijn eigen huis, in de Veldkampwijk te Harderwijk. U krijgt les op een echte vleugel, een Sauter. Iedereen is van harte welkom: beginners en gevorderden van alle leeftijden. Plezier in muziek maken vormt het uitgangspunt van mijn lessen.

Kinderen

Hou je van muziek en wil je zelf graag een instrument leren bespelen? De piano is een heel geschikt instrument om mee te beginnen. Je gebruikt je beide handen en je kunt al snel een liedje spelen of zelf een stukje verzinnen. Eigenlijk ben je je eigen orkest! Spelenderwijs leer je steeds meer spelen en ook noten lezen. In elke les besteed ik aandacht aan improvisatie, want ik vind het belangrijk dat je je eigen fantasie blijft gebruiken. We spelen ook veel samen en thuis kun je oefenen met een CD.

Je kunt alleen les nemen, maar ook met een vriendje of vriendinnetje. Dat kan extra leuk en inspirerend zijn! Als je wat verder bent kun je ook eens op les komen met een vriend(in) die een ander instrument bespeelt om zo ervaring op te doen in het begeleiden van instrumentalisten of zangers.

Kinderen vanaf 6 jaar kunnen individuele lessen of groepslessen krijgen van 20 of 30 minuten.

Volwassenen

Ik ben gedreven om anderen te inspireren en uit te dagen zichzelf te ontwikkelen. Binnen deze visie probeer ik de volwassen beginner en volwassenen met muzikale ervaringen, al dan niet teleurstellende, te bereiken. Geen mens is ooit te oud om te leren!

Veel mensen hebben in hun jeugd geen mogelijkheden gehad zich muzikaal te ontwikkelen en te scholen, hoewel ze dit graag hadden gewild. Anderen kregen op een “traditionele” manier les, waardoor ze misschien blokkades zijn opgelopen en geen zelfvertrouwen hebben kunnen ontwikkelen in hun spel. Velen betreuren het dat ze geen instrument hebben leren spelen en veronderstellen dat het inmiddels te laat is om pianoles te nemen. Dit idee probeer ik uit de wereld te helpen. Tijdens mijn lessen probeer ik de mens achter de piano te leren kennen, zodat hij of zij zich vrij leert voelen achter het instrument. Voor sommigen maakt dit veel los. Muziek is niet voor niets de spiegel van de ziel. Je leert jezelf er beter door kennen. Leerlingen ervaren het als een enorme verrijking om muziek te maken en dit op een ontspannen manier te leren, zonder prestatiedruk. Al bij de eerste les spelen we samen een stukje. Thuis kunt u oefenen met CD. Ook vrij spel (improvisatie) komt aan bod, om nog beter te leren luisteren naar de klank van de piano en om alle mogelijkheden van het instrument te ontdekken.

Lijkt u het ook leuk/uitdagend/spannend om piano te leren spelen en herkent u zich in bovenstaand verhaal, dan kunt u zich opgeven voor een vrijblijvende proefles. Hierna kunt u rustig beslissen of u door wilt gaan.

Hebt u vroeger jarenlang pianoles gehad en wilt u de draad weer oppakken? Of wilt u samen met een instrumentalist of zanger musiceren en hierbij wat coaching krijgen? Dit is allemaal mogelijk.

Strippenkaart

Gevorderden en leerlingen die niet in de gelegenheid zijn op vaste tijden les te nemen, bied ik de mogelijkheid met een strippenkaart te werken. Hierop staan tien lessen van een half uur, die desgewenst te koppelen zijn tot drie kwartier of een uur. Gevorderden kunnen in deze lessen bijvoorbeeld werken aan een bepaald muziekstuk en hun repertoire uitbreiden. In tegenstelling tot de reguliere pianoles, kunt u de pianoles via een strippenkaart tot 24 uur van tevoren afzeggen, met behoud van uw les.

Concerten

Eenmaal per jaar organiseer ik een leerlingenconcert. Dit kan bij mij thuis plaatsvinden of op een nader te bepalen locatie. Zo hebben we al een keer in de Catharinakapel gespeeld.
In de laatste weken voor de zomerstop zijn er workshops en groepslessen (improvisatie/samenspel/verdieping). Zo zijn er de afgelopen jaren voor de  kinderen groepslessen improvisatie geweest, waarin we met elkaar een verhaal hebben gemaakt met gebruik van de piano en allerlei andere instrumentjes. De exacte data worden t.z.t. aan de leerlingen bekend gemaakt.

Foto’s leerlingenconcerten:

P1030424 P1030420P1030415